Blog

MONTAUK TO DO list

18. 7. 2017

Nepřeháním, když napíšu, že Montauk je jedno z mých nejoblíbenějšísch míst na zemi. Cestuji hodně a viděla jsem spoustu zemí a kultur na různých světových kontinentech... ale Montauk pro mě má od mého prvního SummerWorkandTravelu něco, co nejde popsat slovy.. Vibe, spirit... Energie, která v tomhle malém rybářském městě na konci Long Islandu je, se těžko popisuje slovy a myslím, že tenhle text může pochopit, jakože opravdu pochopit, že ten pocit ucítí a projede mu břichem, jen ten, kdo v Montauku nějakou dobu strávil. 

Do Montauku už jezdím letos  to bude přesně 10 let. Moje první léta byla stejně jako vaše, léta na programu, takže vím, jak je težký se na chvíli zastavit a říct si STOP: nemakej, nechoď zase večer do Memory, ale něco si v Montauku taky užij.

Takže, věnujte chvíli tomuhle článku a aspoň 3 z těhle 10 věcí fakt v létě udělejte, aby ten Montauk, opravdu stál za to (on stojí i tak, ale slibuju, že tyhle místa a zážitky ve vás tak nějak zůstanou ještě hloubš).

1. Západ slunce s pivkem v Montauketu

Určite jste už vyrazili na západ slunce na Navy Beach, tak to ani do tohoto To do listu nedávám. Ale na kopci nad Navy je ještě jedno skrytý místo, kteří místní (locals) považují za nejlepší místo na sunset v Montauku. Jedná se o zapadlou hospodu s názvem Montauket. Najděte si ji a vyražte tam. Dejte si pivko, sedněte na terasu mezi ostatní místní a pokochejte se tím nejúžasnějším západem slunce, a na chvíli zapomeňte na všechno a jen si ten okamžik fakt naplno vychutnejte.

2. Denní výlet ferry na Block Island

Tenhle výlet doporučuju pokud máte celý den off. Udělejte partičku a vyražte na Block Island. Už ta cesta ferry je super, projíždka po oceánu, na chvíli opustit Montauk a prostě jen navštívit ostrov, který je jen kousek.  Ferry, která na BI jezdí se jmenuje Viking Fleet a její stanoviště je v Docích. Rozpis jak jezdí najdete zde: https://vikingfleet.com/ferry-service/ 

3. Sunrise na pláži

Tohle jste už možná zažili, ale prostě na mým to do listu to nesmí chybět. Východ slunce na pláži v mírném oparu je něco, co si prostě nikdo NIKDO!!! nesmí nechat ujít. Jsou dva způsoby, jak se na pláž takhle brzy dostat. Pro ty, co rádi vyrazí na Sloppy Sunday do Pointu v neděli večer je to příjmné zakončení párty. Pokud nerádi zůstáváte na party mezi posledními, dejte si nějaký den budík na hodinu kdy mobil předpovídá východ slunce,  vemte deku a vyražte na pláž. Nebudete litovat, energii, kterou sunrise v Montauku má, je jedna z nejsilnějších, jakou sem kde na světe zažila.

4. Bonfire na pláži

Uspořádejte si bonfire (česky asi táborák :))) na pláži. Dejte do kupy partičku, sežeňte dřevo a poseďte večer na pláži. Krásné místo na bonfire je tzv. Culloden point v Docích, pokud jste ochotni se svést taxíkem do doků /nebo tam hromadně dojít procházkou) doporučuji.

5. BBQ - ryba z Fishmarketu nb. domácí hamburger

Jídlo v USA je kapitola sama pro sebe. Je mi jasné, že zajít na véču v Montauku není nic levného, ale i to se dá vyřešit. Zajeďte si do Gosmans do Fishmarketu a kupte si kus tuňáka nb pár krevet a udělejte si to doma na grilu. Vynechte jeden večer těstoviny s marinara sauce, a užjte si to. Pokud se na to složíte ve více lidech, pochutnáte si a nemusí to stát majlant jako v restauraci.

6. Brzký ranní rybaření

Vyražte na tzv. fishing. Pokud Vás na to dopsud nevytáhl nějaký místní rybář, domluvte si to sami. Je to super zážitek, vylovit si svého sea basse a ugrilovat si ho. V docích se velmi snadno domluvíte v podstatě s kýmkoliv. Na tzv. půldenní fishing jezdí spousta společností i rybářů. 

7. Reggae night v neděli ve Swallow East

Montauk je jak jste sami zjistili poměrně živé místo, kde se dá často vyrazit někam na party. Memory, Grey Lady, Point, sloppy..  Ale co doporučuju i pro ty, co si prostě chtěj poslechnout dobrou hudbu s výhledem na přístav, je každou neděli tzv. reggae night ve Swallow East v Docích. Zkuste to, hudba je většinou fakt super.

8. Karaoke v pátek v Liar's

Letos jsem na něm nebyla, tak doufám, že ještě pořád tohle nezapomenutelný karaoke funguje. Liars je fakt hospoda, kam choděj místní rybáři. Není to žádný fancy místo plný naaranžovaných newyorčanů. Fotbálek, jukebox, barmanky pořádně od rány a spousta místních. A páteční karaoke bývá dobrej zážitek :)

9. Paddle board na jezeře

Pokud rádi sportujete, až bude hezky nebo třeba i pod mrakem a nebudet chtít proválet day off v motelu u pc, vyražte na jezero a půjčte si paddle board. Na jezře t zvládne i úplný začtečník. Půjčují je buď přímo u laku nb. v Sunset Surf Shacku naproti Left hand coffee. Ano, něco to stojí, ale je to zážitek. A i dobrá selfie :)))

10. Lekce surfu na Ditch Plains

Pokud rádi surfujte nebo byste se to prostě chtěli naučit nebo apoň vyzkoušet, je v Montauku naprosto ideální příležitost.  Buď můžete sami nebo si na to zkusit vzít nějakého učitele. Doporučuju to druhé, pokud jste to ještě nikdy nezkoušeli. Řekne Vám triky a fígle, který prostě jako samouk, pokud jdete poprvé asi neobjevíte. Soukromá lekce není nic levného, ale pokud byste měli zájem utvořit skupinku lidí, dejte vědět a pokusíme se vám domluvit nějakou lepší cenu.