Blog

TIPY NA CESTOVÁNÍ - ZÁPAD USA I.

1. 9. 2017
I když by na to člověk v průběhu pracovního léta mohl snad i zapomenout, Work and Travel není jen o práci, ale hlavně o cestování. Travel je totiž ta nejlepší a nejdobrodružnější část programu. Pokud stejně jako většina studentů i ty plánuješ po skončení práce vyrazit na západní pobřeží USA, věnuj pár minut tomuhle článku, třeba v něm najdeš tipy, který později využiješ.:)

Vydala jsem se na klasický okruh západem letos už podruhý. Poprvý, stejně jako vy, v rámci programu WAT, letos s rodiči, kteří nutně potřebovali vědět, co že je na tom ZÁPADĚ tak super. A přesvědčili se na vlastní oči. Viděla jsem toho z USA už hodně a jsem přesvědčená, že okruh po západním pobřeží USA až do národních parků ve vnitrozemí, je to nejlepší, co lze z USA vidět. Alespoň napoprvý.
 
sf_most.jpg

Okruhem dlouhým několik tisíc mil poznáte US velkoměsta, který jste doteď viděli jen ve filmech, zasurfujete si v Santa Monice, kde ještě pár let zpátky lítal po pláži a zachraňoval topící se Amíky slavnej David Hasselhoff, svezete se lodí na Alcatraz, ze kterýho se nikdo nikdy nedostal živej, projdete se po Golden Gate Bridge, kterej 365 dní v roce natírá červenou barvou parta přistěhovalců, poznáte novou mekku hippies, v poušti konečně pochopíte, co Amíci na tý klimatizaci viděj, prohrajete pár (set) dolarů v kasinu..no a když budete mít štěstí, možná potkáte i medvěda. :)
 
To, co můžete během 3 týdnů zažít na tomhle okruhu, nezažijete nikde jinde.
 
 
PŮJČENÍ AUTA
Aby celej trip mohl začít, je třeba si půjčit auto. Jak určitě už někteří z vás během léta poznali, bez auta se člověk v USA nehne a na západě to platí dvojnásob. Obrovský vzdálenosti s nedostatečnou sítí veřejný dopravy se bez auta opravdu zvládnout nedají.

Na půjčení auta není nic složitýho. Stačí vytvořit rezervaci na jakýmkoliv portálu, zaplatit zálohu a poté si auto v domluvenej den a hodinu vyzvednout. Je ale třeba dát si pozor na pár věcí. Pro půjčení auta je ve většině případů nutný mít kreditní kartu. Zažila jsem už případy, kdy kreditní karta nebyla vyžadována, taky případy, kdy se naše debetní karta v USA tvářila jako kreditní, ale i situace, kdy nesmlouvavej člověk za přepážkou prostě bez kreditky auto půjčit nechtěl. Takže je vždycky jistější ji mít.
 
auto.jpg
 
Druhá věc, na kterou byste měli být připraveni, je ta, že pokud je někomu z řidičů méně než 25 let, automaticky a dost výrazně se zvedá cena povinnýho pojištění.  Třetí věc, kterou byste před cestou měli zvážit, je poplatek za vrácení auta v jiný lokalitě, než ve který si auto půjčíte. Tento poplatek je leckdy dost vysokej a dost často i zbytečnej. Naplánujte si prostě cestu tak, ať začínáte a končíte na stejným místě. Pro nás takovým místem bylo San Francisco.
 
 
UBYTOVÁNÍ
Pokud máte přesnej plán cesty, je dobrý si ubytování dopředu rezervovat.  Ve městech a mezi dlouhými přejezdy jsou ideální motely nebo hostely. V národních parcích se často spí v kempech, jelikož jiný ubytování zde mnohdy není, nebo je předražený. Kempy v těch neznámějších parcích nicméně bývají dlouho dopředu vybookovaný. Skoro každej kemp má ale tzv. walk-in sites, tedy místa pro stan/karavan, který se nedají dopředu rezervovat a jsou k dispozici pro lidi na základě principu ‚kdo dřív přijde‘. Takže pokud tuto variantu chcete zkusit, zjistěte si který kempy takovýto sites mají a buďte na místě brzo ráno. Dobrej web pro vyhledávání kempů je: https://www.recreation.gov/. Další možností je domluvit se po příjezdu do kempu s někým, kdo má malej stan, přidat se k němu na campsite  a podělit se o náklady. Noc v kempu vyjde průměrně na 30 USD/campsite.
 
Kdo chce zažít větší dobrodružství a zároveň i volnost, může ubytování řešit operativně až na místě. Po cestě bude určitě pár volných motelů, a když najdete dobrej spot, dá se přespat i v autě. Ale pozor, ne všude je to legální, což si dobře zjistěte…potom už je jen na vás, zda zkusíte svý štěstí:))
 
stan.jpg

Nechci sem psát konkrétní tipy na ubytování, jelikož si myslím, že v dnešní době je většina mladejch lidí schopná najít ubytování rychlejš a efektivnějš než já, takže bych vlastně nikomu moc nepomohla. Přece jen si ale neodpustím udělat jednu výjimku. Tenhle hostel by totiž byla obrovská škoda minout.

Jmenuje se HI Pigeon Point Lighthouse Hostel a leží hodinu od San Francisca směrem na jih. Co je na tomhle hostelu tak výjimečnýho, je jeho umístění na útesu u majáku. Má to tu fakt neskutečnej náboj a co víc, pro hosty je k dispozici exkluzivní soukromá vířivka na samým okraji útesu, odkud můžete zažít ten nejúžasnější a nejromantičtější západ slunce..pokud teda zrovna necestujete s někým, kdo vám už pěkně brnká na nervy. :)
 
 
HIGHWAY 1
Kdo by neznal záběry auta jedoucího podél pobřeží s úžasnýma útesama a sluncem zapadajícím daleko za oceánem. Tak přesně tohle můžete zažít i vy na Highway 1, neslavnější dálnici celých USA. Highway 1 byla až donedávna ideálním způsobem, jak projet kalifornský pobřeží od severu na jih, či naopak. Nicméně potom, co se tam letos na jaře díky sesuvu půdy zbořil jeden ze zdejších slavných mostů v Big Sur, je dálnice de facto neprůjezdná. Dá se ze severu projet až téměř k Big Suru (což rozhodně stojí za to), nicméně dál je silnice uzavřená a je nutné se vrátit zpět na Salinas a celý úsek objet po dálnici 101, napojit se lze zpět po silnici 46.
 
bixby_vridge.jpg
Novej most by měl být otevřenej už na konci září 2017, proto sledujte aktuality ohledně Pfeiffer Canyon Bridge na internetu. Je dost možný, že pokud zde budete cestovat až v říjnu, celej úsek už projedete.
 

MĚSTA ZÁPADU

San Francisco
Kopec. Zatraceně moc kopců.:) To je tak první, co se mi vybaví, když se řekne San Francisco. Hned druhá věc  – hoodně velká zima a studenej vítr. Takže rada číslo 1 je, připravte svoje nohy na velkou zátěž. Druhá pak je – dobře se oblečte. Počasí v SF je nevyzpytatelný a to hned ze dvou důvodů. Rychle se mění a za druhý, i když to z pokoje vypadá, že je hezky a svítí sluníčko, venku může být celkem slušná kosa.
 
sf_mesto.jpg
San Francisco se při nasazení tempa dá stihnout za 2 dny. Centrum je malý a dá s v něm pohybovat pěšky. Pro ty lenivější jsou k dispozici autobusy, v některých částech i tramvaje a podzemka (BART), která je vhodná hlavně pro pohodlný spojení na letiště. Pokud vás ale jede víc, vyplatí se pro cestu na letiště Uber.

Jestli se chcete podívat na Alcatraz, vstupenky si rozhodně objednejte dopředu, protože bývají dost často vyprodaný. Na internetu je hodně předražených společností, který lístky jen přeprodávají. Jediným oficiálním obchodem je web: https://www.alcatrazcruises.com/. Základní vstupenka zahrnuje dopravu na Alcatraz a zpět, vstup do objektu a audioprůvodce. Cena je 37,25 USD.

Koho zajímá zdejší proslulá gay komunita, neměl by vynechat čtvrť Castro, kdo by radši pokecal s místníma houmlesákama, ten nechť se vydá na průzkum okolí City Hall.:) Fotku s Cable Carem a Alcatrazem v pozadí ulovíte na křižovatce Hyde St – Lombard St, kde se taky můžete projet nejklikatější uličkou na světě nebo svézt právě slavným Cable Carem. Krásný výhled na celé Frisco, jak se SF často přezdívá, budete mít z Coit Tower na Telegraph Hillu (vstup 9 USD), kdo má radši než výšky zvířátka, měl by se projít podél pobřeží na Pier č. 39, kde mají svoji základnu lachtani. :) Milovníci architektury a konkrétně viktoriánskýho stylu, by neměli vynechat Painted Ladies na Alamo Square.
 
alamo.jpg

Samozřejmě, Golden Gate Bridge, je další ze spotů, který se nedaj při návštěvě Frisca vypustit. Procházka z centra zabere něco přes hodinu, ale stojí to za to. Zpátky už můžete jet autobusem. Kdo by se chtěl po Golden Gate projet autem, ten musí počítat s tím, že se za průjezd platí mýto, který ale nelze platit na místě (ani kartou, ani cash), ale musí se platit online (7.75 USD, http://goldengate.org/tolls/).
 
 
Santa Cruz
Kdo chce vědět, kam se ze San Francisca vytratily všechny ty květinový děti, ať se vydá na jih do městečka Santa Cruz. A tam na vlastní kůži pochopí proč. Pro koho už bylo San Francisco moc přelidněný a komerční, ten sbalil svoji maringotku nebo dodávku a vypařil se právě sem do Santa Cruz, města s neskutečným vibem. Hipísáci a surfaři spící v autě na útesu, kde je overnight parking přísně zakázánej. Takto by se dalo Santa Cruz ve stručnosti popsat. Pokud tu atmošku chcete zažít na vlastní kůži, přidejte se k nim! Porušování nesmyslných pravidel je součástí zdejší kultury. Ale pozor – jen na vlastní nebezpečí. :)
 
santa_cruz1.jpg
 
 
L.A.
Californii nejde opustit, aniž byste se podívali do Los Angeles. Tohle město lidi buď nenávidí, nebo milují. Já patřím do tý první skupiny. Je tu vedro, smog, moc lidí a všechno je neskutečně daleko. Přesto stojí za to sem vyrazit. Taková zvláštní elektrizující atmosféra a neuvěřitelnej kontrast mezi bohatstvím a chudobou, dělá z tohodle města andělů vzrušující místo.

Cesta po Highway 1 vás přivede kolem Malibu, známé čtvrti multimilionářů. Pokud se chcete mrknout na pláž, kde uvidíte typický záběry domků postavených přímo u oceánu, kde se natáčela spousta seriálů a filmů, vydejte se na Carbon Beach, často přezdívanou jako Billionaire’s Beach, a možná zde potkáte i nějakou tu celebritu.:) Carbon Beach má tři vstupy. Neplaťte za drahý parking, ale zaparkujte jednoduše u zdejšího McDonalda a vydejte se směrem k moři a doleva, zde najdete po několika metrech vstup na pláž. O něco dál je pak další vstup.
 
malibu.jpg

Než zamíříte do města, zastavte se na plážích v Santa Monice a Venice Beach, doporučuju se vyhnout víkendům, jinak se zde nedá moc hnout a hůř se hledá volný místo na zaparkování, i když parkingů je tu opravdu hodně.

Po prozkoumání zdejšího pobřeží se vydejte do města. U Chinese Theater na Hollywood Blvd najdete slavnej Walk of Fame, a když přeperete pár urputnejch japončíků, možná si uděláte i nějakou tu selfie.:) Pokud zoufale sháníte v tomhle šíleným místě parking a nechcete zbytečně vyhodit 20 USD, zapíchněte auto v obchodním centru Hollywood & Highland hned za Dolby Theater (zde se předávají Oscaři). Ale nezapomeňte si koupit kafe ve Starbucks a požádat je o validaci parkovacího lístku.

Nejlepší výhled na Hollywood sign, kterej jsem našla, je z Griffith Observatory. Výhodou návštěvy tohodle spotu je, že se po cestě z observatoře dobře napojíte na slavnou Mullholand Drive, silnici která protíná celý Hollywood Hills, takže je to skvělá volba pro takovou okružní jízdu po domech filmových hvězd. Nicméně neuvidíte z nich většinou víc než betonový hradby, občas zarostlý břečťanem.:) Je odtud ale skvělej výhled na centrum L.A. (nelepší asi z Jerome C. Daniel Overlook ). Po sjezdu z Hollywood Hills se nezapomeňte podívat do Beverly Hills a na Rodeo Drive, údajně nejdražší ulici v USA.
 
overlook.jpg

Při návštěvě L.A. nevynechejte Downtown. Je to pěkná a až překvapivě čistá část L.A., kde se projdete mezi mrakodrapy, osvěžíte se mezi vodotryskama naproti radnici a možná budete ze všech úhlů fotit Walt Disney Concert Hall, takové moderní americké Rudolfinum.:) Je zde taky Staples Center, kde se předávají různé sportovní a kulturní ceny a hlavně se zde hrají zápasy NHL nebo třeba NBA.

A na závěr to nejlepší. Všem milovníkům i nemilovníkům zábavních parků doporučuju vyšetřit si jeden den a 105 USD a vydat se do Universal Studios. I když ze srdce nesnáším zábavní parky a vstupenka sem byla rozhodně tou nejdražší, jakou jsem si kdy koupila, stálo to za to! Kdo si chce připlatit za front of line ticket (má přednost ve frontě), vytáhne z kapsy 179 USD. Podle mě je to ale zbytečný, pokud nemáte v plánu vyrazit do parku o víkendu, což důrazně nedoporučuju. Ideálním dnem je úterý, ale i jakejkoliv jinej všední den je ok. Samozřejmě fronty tu jsou i tak, ale čekací doba je v průměru max. 30 minut.
 
 
universal.jpg
Naprosto zásadní je přijet do parku hned ráno na otevíračku. Neberte s sebou auto, parking dost překvapivě není v ceně a vysolíte za něj dalších 25-50 USD. Raději jeďte červeným metrem na zastávku Universal City/Studio City a poté jděte pěšky nebo se případně zadarmo svezte shuttlem. Hned po příchodu jděte na nejpopulárnější atrakci, která je kousek od hlavního vchodu, a je to The Wizarding World of Harry Potter. Odpoledne zde už bývají třeba hodinový fronty. Obejděte postupně všechno a na závěr si nechte projížďku vláčkem po studiích, jen si dejte pozor, abyste nepropásli poslední spoj. :)
 
 
Las Vegas
Nespornou výhodou Las Vegas je, že to, co prohrajete v kasinu, ušetříte (někteří jen částečně), na ubytování. Vzhledem ke koncentraci hotelů a tudíž velký konkurenci, je tu ubytování stejně levný jako v Mexiku, takže za babku. Vlastně spíš tak za 10 babek. Což je v porovnání s jinýma velkoměstama příjemná změna. Kromě Stripu, hlavní ulice, podél který se táhnou všechny kasina a známý hotely, tu vlastně nic dalšího k vidění není. Ale Las Vegas je město hříchu, a proto sem nikdo rozhodně nejezdí za poznáváním památek a přírodních úkazů.:)
 
las_vegas.jpg

Přes den jsou dvě možnosti, co můžete dělat. Válet se na hotelovým pokoji u klimatizace případně u bazénu, nebo sedět v kasinu. Vzhledem k teplotě přesahující 40°C ve stínu nemá cenu chodit přes den do města, tam je většina lidí schopná vylézt až za hluboký noci, kdy teplota klesne na úžasných 30 °C. Umístění Las Vegas uprostřed pouště se tak jeví jako geniální obchodní tah majitelů zdejších kasin. Zajděte si do jednoho z nich a prohrajte to, co vám ještě zbylo.:)

Romantičtější duše se můžou zajít podívat k hotelu Bellagio na úžasnou fontánovou show. Techničtější typy s velkou odolností proti vysokým teplotám, se mohou přes den vydat na Hoover Dam. Byla jsem tam už dvakrát a doteď vlastně nechápu proč. Zřejmě nejsem technickej typ. Pro netechnický typy tak doporučuju vydat se místo toho do obchodního centra na nákupy.:) Oblečení je tu levnější než kdekoliv jinde.
 
 
O tom, co všechno můžete objevit a zažít v národních parcích západu, se dočtete v dalším článku.
 
                                                                                                                                                       Janča